Procedura izrade zubnih keramičkih krunica

Autor - Dr Srdjan Cvejanovic

Sama procedura izrade zubnih kermičkih krunica zavisi od više faktora. Na prvom zubarskom pregledu je važno ustanoviti da li je pacijent kandidat za zubne fasete (veeners), keramičke krune (dental crowns), zubne implante ili kombinaciju pomenutih metoda.
Ako se zubna situacija pacijenta rešava keramičkim ljuspicama, dentalnim porcelanskim krunicama ili zubnim mostovima onda je procedura izrade slična i podrazumeva brušenje postojećih zuba u vilici, par stomatoloških proba u zubnoj ordinaciji i na kraju cementiranje porcelanskih zuba ili keramičkih zubnih faseta. Kada pacijentu nedostaje jedan ili više zuba, a pacijent želi da na mestima izgubljenih zuba ugradi dental implant i još da se izrade zubne keramičke krunice na ostalim postojećim zubima onda je procedura malo drugačija. Naravno da, ukoliko se popunjavaju prazni prostori samo titanijumskim šrafovima bez brušenja ostalih zuba u vilici, to spada u domen zubnih implantata i o tome je više rečeno u tekstovima o dentalnim šrafovima.

Na prvom stomatološkom pregledu u mojoj zubnoj ordinaciji pacijentima savetujem da donesu nov ortopan snimak - rendgenski snimak obe vilice, koji će mi omogućiti uvid u precizno stomatološko stanje obe vilice, korenova svih zuba, vilične kosti i potencijalnih procesa na vrhovima korenova, a sve u cilju da se što više aspekata zubne situacije pacijenta sagleda pre donošenja definitivnog plana terapije izrade dentalnih zubnih navlaka.
Ukoliko na osnovu analize orotpan snimka ustanovim da postoje zubi koji su indikovani za lečenje tj. ’rooth canal’, zatim ako postoje procesi iznad korenova nekih zuba ili zubi koji su indikovani za vađenje onda je to nešto što se prvo mora sanirati pre izrade zubnih mostova i porcelanskih zuba. Nakon vađenja zuba poželjno je sačekati mesec dana da rana nastala nakon vađenja zuba zaraste, kako se ne bi kasnije pojavio zjap između mekog tkiva tj. desni i zubne keramičke krunice u mostu. Naravno da mi se u praksi dešavalo da moram da uzmem otisak za izradu definitivnih zubnih porcelanskih kruna odmah nakon vađenja zuba, ali se trudim da pacijente u tom trenutku upoznam sa svim prednostima i manama takvog rešavanja zubne situacije i da na kraju zajedno odlučimo šta je za njih najbolje zubno-protetsko rešenje.
Ako se za rešavanje zubne situacije planiraju dentalni imlantati potrebno je napraviti još i 3D orotopan regije gde se planira ugradnja veštačkih zuba.
Ovde je važno napomenuti da se IZBEGAVA ugradnja zubnog implanta i njegovo kasnije vezivanje za susedni prirodan zub radi izrade dentalnog mosta zub-implant. Sam titanijumski veštački zub nakon ugradnje zubnog implanta u viličnu kost ne poseduje mogućnost mikro pomeranja dok prirodan zub poseduje mikro pomeranja i može vremenom doći do rasklaćenja i gubitka dentalnog titanijumskog implantata.
Ukoliko se ipak u stomatološkom planu terapije isplanira vezivanje zub-dental implant onda se zub devitalizuje tj. odradi ’rooth canal’ kako bi se zub što više učvrstio za kost. Više o temi vezivanja zuba i dentalnih šrafova će biti u posebnom tekstu.

Najpoželjnija procedura kada se kombinuju zubni porcelani na dentalnim implantima i zubne dentalne krunice na prirodnim zubima je da se u prvoj fazi ugrade dentalni titanijumski šrafovi, a nakon njihovog srastanja za kost pristupa se izradi zubnih keramičkih krunica i na zubima i na dentalnim implantatima. Zubne keramičke krunice na zubima i na dentlanim implantima će biti fizički odvojene što se naravno neće videti u ustima.

Moram da napomenem da u praksi često primenjujem i drugačije stomatološke terapijske planove ali to je individualno, prilagođeno svakom pacijentuSledeće što u razgovoru sa pacijentom definišem je izgled budućih zubnih keramičkih nadoknada. Uz pomoć brojnih fotografija mojih stomatoloških radova i slika zuba pacijenata pre, u toku i posle stomatološko-protetskog rada trudim se da zajedno sa pacijentom utvrdim kakve su njegove želje, a sta su realne mogućnosti po pitanju budućeg oblika, dužine i boje zubnih porcelanskih navlaka, da li želi “bele zube” ili “prirodne zube” i da li ga zanimaju bezmetalne ili metalokeramičke zubne krunice.

Veoma često mi se dešava da su želje pacijenata jedno, a mogućnosti u izradi novih porcelaskih zuba i keramičkih faseta sasvim nešto drugo i uvek se trudim da objasnim pacijentima šta je moguće postići sa zubnim krunama i keramičkim fasetama, a šta nije moguće.
Ovaj postupak mi omogućava izbegavanje kasnijih nesporazuma ili promena mišljenja, imajući u vidu da su korekcije kad su zubne keramičke krunice već napravljenje mnogo teže u poređenju sa planiranjem željenog oblika i boje porcelanskih zuba od samog početka.

Važno je da napomenem da su korekcije u obliku i boji normalne i očekivane i tome su zapravo i namenjene stomatološke probe ali da se na tim korekcijama minimalno doteruju boja i oblik keramičkih zuba ili keramičkih faseta. Glavne karakteristike zubnih keramičkih kruna preciziraju se zapravo pre započinjanja zubno-proteskog rada ili najkasnije na probi metala, u slučaju izrade metalokeramičke krunice ili na probi cirkonijumskog kora u slučaju izrade bezmetlane keramičke krunice kada je zubni tehničar prisutan u mojoj zubnoj ordinaciji.

PROCEDURA IZRADE DENTALNIH KRUNICA

Nakon donošenja detaljnog plana terapije i preciziranja boje, oblika i dužine budućih ’dental crown’ kreće se sa samom procedurom izrade dentalnih keramičkih krunica.
U ovom delu ću detaljno opisati proceduru izrade zubnih porcelanskih krunica na većem broju zuba kod mojih pacijenata iz inostranstva koji su vremenski ograničeni, misleći prvenstveno na izradu ‘dental crowns’ I ‘dental bridges’ na celoj vilici ili na obe zubne vilice. Ukoliko se radi manji broj dentalnih porcelanskih krunica i ’dental veneers’ procedura je ista samo je potrebno manje dana za izradu keramičkih zuba i manji broj dolazaka u moju stomatološku ordinaciju.
Ukoliko pacijenti imaju mogućnost da ostanu duže u Srbiji onda se eventualna potrebna lečenja zuba i otvaranje zubnih implanate rade pre samog brušenja za porcelanske zube.

Prvi dolazak podrazumeva uzimanje otisaka pre početka procedure brušenja zuba da bi se registovao postojeći položaj, oblik i izgled zuba u trenutku dolaska pacijenta u moju stomatološku ordinaciju.
Ako su dentalni implanti ugrađeni ranije onda se oni u toj istoj stomatološkoj seansi otvaraju i uzimaju se otisci i na zubnim implantima i na prirodnim zubima. Takođe, slika se stanje zuba u vilici svakog mog pacijenta pre, u toku i nakon dobijanja zubnih keramičkih krunica. Slike pre mi omogućavaju da u dogovoru sa pacijentom i zubnom laboratorijom preciziramo tačan oblik, dužinu i boju budućih zubnih keramičkih krunica. Ujedno, slike drugih zubnih radova olakšavaju mojim pacijntima da steknu uvid u sve mogućnosti kako buduće dentalne porcelanske krunice mogu ili ne moraju da izgledaju. Na taj način se prvenstveno razjasni pacijentu npr. koja je to A1 boja koja važi za jednu od beljih zubnih boja kao I koje sve finese je moguće uraditi da buduća zubna navlaka što prirodnije izgleda. Takođe, stomatološke slike omogućavaju mojim pacijentima da kažu šta se njima ne sviđa i šta bi voleli da se izbegne kod njihovih budućih zubnih porcelanskih navlaka, što je mnogo lakše uraditi u samom startu nego kasnije prepravljati već gotove dentalne keramičke nadoknade.

Nakon detaljnog dogovora kreće se sa brušenjem svih dogovorenih zuba, uzimanjem otisaka i MOMENTALNU izradu privremenih dentalnih krunica. Važno je da napomenem da svaki pacijent dobija ODMAH privremene zubne krune sa kojim svi moji pacijenti izlaze iz zubne ordinacije.

Sama dužina trajanja prvog tretmana tj. brušenja traje od 1h za par zuba do 6h za brušenje svih zuba obe vilice. Samo brušenje zuba se vrši u lokalnoj anesteziji primenom najsavremenije lokalne anestezije produženog dejstva i sam čin brušenja zuba je potpuno bezbolan.
Što se tiče brušenja jedne ili obe vilice i izrade dentalnih keramičkih krunica na svim zubima, mnoge stomatološke tehnike sam probao, ali u praksi mi se kao najefikasnije pokazalo da je brušenje i gornje i donje vilice, uzimanje otisaka i izrada svih privremenih zubnih krunica u jednoj seansi najbolje rešenje po pacijente, jer su sve ostale opcije mnogo bolnije i duže traju. Ovakav tempo rada prvenstveno odgovara mojim pacijentima iz inostranstva gde već nakon prve stomatološke posete mogu otići kući sa privremenim dentalnim porcelanskim krunicama i doći opet nakon 7 do 10 dana.

Nakon prvog dolaska uglavnom predlažem pacijentima da se odmore par dana. Nakon 7 do 10 dana od uzimanja otiska za zubne krunice sledi proba metala u slučaju kada se izrađuju metalokeramičke zubne krunice, ili probe cirkonijumskog kora u slučaju kada se izrađuju bezmetalne keramičke krune. Tom prilikom pacijent dolazi opet na par sati gde se prvo skidaju privremene zubne krunice, svi zubi se proveravaju, tamo gde je potrebno radi se ’root canal’ tj. vađenje živca i svi mrtvi zubi se ojačavaju zubnim nadogradnjama bilo one čelične ili fiberglas nadogradnje. Na samoj probi metala ili cirkonijumskog kora provera se naleganje same konstukcije na zube, odnos gornje i donje vilice se takođe proverava i to je veoma važan deo pogotovo kad se vrši izrada zubnih porcelanskih kruna na celoj gornjoj i donjoj vilici i kada su pacijenti duži vremenski period bili bez većeg broja zuba. Veoma je važno registrovati dobar odnos gornje i donje vilice tj. zagrižaj koji se uzima odmah nakon brušenja, a proverava se opet na prvoj stomatološkoj probi.

U izvesnim situacijama može se preskočiti proba metala i kora ali to nije preporučljivo, a primenjuje se eventualno kod manjih stomatoloških radova ili kod mojih pacijenata iz inostranstva. Takođe u ovoj fazi sledi još jedan detaljan razgovor za zubnim tehničarem o dužini, obliku i boji budućih zubnih keramičkih navlaka.

Nakon 7 do 10 dana sledi glavna i najvažnija proba kada pacijenti prvi put vide svoje nove zubne krunice. Prvi korak na toj probi je postavka svih keramičkih kruna u usnu duplju. Privremeno ih fiksiram u usnoj duplji zatim proveravam okluziju tj. zagrižaj dentalnih navlaka i tek kad se sve uskladi sledi faza kada pacijent prvi put gleda nove zubne porcelanske krunice.
Zubne keramičke krunice u ovoj fazi nisu glatke, neobrađene su, ali imaju oblik i osnovnu boju. Veoma je važno da pacijent na ovoj probi obrati pažnju na SVE apsekte novih porcelanskih zuba, boju, dužinu i oblik jer ova proba je namenjena i predviđena tome da se koriguju buduće dentalne navlake. Korekcije mogu biti minimalne počev od blagog doterivanja u samoj stomatološkoj ordinaciji do malih korekcija u laboratoriji i eventualnih promena boje za jednu nijansu. Veće korekcije NISU preporučljive jer se tako slabi sam dentalni zubni rad tj. veći broj pečenja zubne keramike od predviđenog slabi samu keramiku na zubnim keramičkim navlakama. Naravno da se nekad rade i veće korekcije ali se detaljnim razgovorom sa mojim pacijentima pre samog stomatološkog zahvata svode na minimum. Stoga je važno da se svi detalji dužine, boje i oblika novih porcelanskih zuba definišu pre započinjanja izrade samih zubnih krunica.

Nakon korekcije zubnih krunica u dentalnoj laboratoriji može uslediti još jedna proba u zubnoj ordinaciji, ukoliko je potrebno, i zatim sledi cementiranje gotovih - izglaziranih dentalnih keramičkih zuba. Nakon cementiranja više nije moguće korigovati zubne krunice sem da se one uklone i prave nove zubne krune. Iz tog razloga ja svoje pacijente uvek pitam da li im se sve sviđa kod novih porcelanskih krunica i da li su saglasni da se trajno cementiraju zubne keramičke krune. Korekcije koje su moguće nakon cementiranja ’dental crown’ u ustima su blago korigovanje dužine i oblika zubne krune uz pomoć gumica ali veće korekcije keramičkih zuba nisu moguće.
Kod izrade zubnih keramičkih krunica na celoj vilici ili obe vilice SVAKOM pacijentu izrađujem silikonske folije koje savetujem da pacijenti nose noću, a sve u cilju prevencije bilo kakvih oštećenja keramičkih krunica i to pogotovo u prvim danima nakon cementiranja dentalnih kruna.
Takođe, OBAVEZAN je dolazak na kontolu dan nakon cementiranja porcelanskih zuba radi provere zagrižaja i finalnog usklađivanja okluzije novih dentalnih keramičkih krunica.
Svakom pacijentu savetujem da pažljivo koristi nove zubne porcelanske keramičke navlake u prvim danima navikavanja na dentalne keramičke zube. U toku života treba voditi računa i ne konzumirati tvrdu i koštunjavu hranu, ne koristit keramičke zube kao sredstvo za otvaranje flaša i slično, a sve u cilju prevenciji oštećenja zubnih keramičkih krunica.

NAČIN PLAĆANJA

Na prvom stomatološkom pregledu u mojoj zubnoj ordinacijii definiše se krajnja novčana svota za izradu porcelanskih zuba, bez skrivenih troškova. Ona podrazumeva zbir svih zubnih keramičkih krunica koje je potrebno uraditi, keramičkih faseta i čeličnih ili fiberglas nadogradnji. Čelične ili fiberglas nadogradnje podrazumevaju ojačavanje svakog devitalizovanog zuba tj. “mrtvog zuba”. Devitalizovani zubi postaju vremenom krti i mogu se polomiti usled opterećenja i iz tog razloga se planira njihovo ojačavanje zubnim nadogradnjama.
Od unapred dogovorene novčane sume za izradu zubnih keramičkih krunica, na dan brušenja zuba i uzimanja zubnog otiska za dentalne porcelanske navlake donosi se 50% od odgovorene novčane sume dok se druga polovina tj. drugih 50% donosi na dan cementiranja dentalnih keramičkih krunica.
Kada se izrađuje stomatološki zubni rad na zubima i na zubnim implantima na dan uzimanja otiska se donosi 50% od dogovorene novčane sume za zubne krunice plus ceo iznos za abatmente, a na dan cementiranja keramičkih zuba drugih 50% od ukupne novčane sume za zubne krune.
Privremene zubne krunice za sve veće radove ne naplaćujem.
Takođe se ne naplaćuju ’rooth canals’ i sva druga priprema koja može doći u obzir pre, u toku i posle brušenja zuba za porcelanske krune.
Krajnja novčana svota jedanput dogovorena se ne menja u toku zubnog rada tj. nema skrivenih troškova kasnije.


Vazno je napomenuti da ukupan broj novih dentalnih krunica dobijamo tako što saberemo zube koji postoje u vilici i koji će nositi buduće keramičke navlake plus dentalne porcelanske zube koji će biti u zubnim mostovima.Oni zajedno čine ukupan broj budućih dentalnih keramičkih krunica.

 

Na primeru sa slike sabiraju se:
postojeći zubi + članovi mosta = ukupan broj zuba

U ovom slučaju je 13 bezmetalnih keramičkih krunica x 200€=2600€

Kada se zubno protetski slučaj planira kao kombinacija ’dentaln crown’ na zubima i zubnih kruna na dentalnim šrafovima onda je situacija malo drugačija.
Sabiraju se sledeće stavke:
abatmenti + krune na implantima + krune na zubima = ukupna novčana svota


U situaciji na slici postoje:


 

Pogledajte slike zubarskih radova, izvedenih u našoj stomatološkoj ordinaciji

Slike pre i posle, sa objašnjenjima tretmana:

Bezmetalne keramicke krunice pre i posle

Pogledajte cene Cene bezmetalnih i metalno keramickih krunica

Telefoni - informacije

065.3910.483

011.3910.483

   CVEJANOVICS

 

AKCIJA
ZUBNI IMPLANTI OD € 350
Pozovite nas za detalje.