Implanti ili dentalna proteza?

Autor - Dr Srdjan Cvejanovic


Zubni implantati se u današnje vreme nameću kao jedno od najboljih stomatoloških rešenja nakon gubitka zuba ali u svakodnevnoj praksi zubni titanijumski šrafovi nisu uvek najbolje opcija za sve situacije. Prvo treba uzeti u obzir da dentalni zubni implanti predstavljaju dosta skuplje rešenje od zubnih keramičkih mostova a takođe je i vremenski period za izradu zubnih implantanata dosta duži nego za porcelanske zubne mostove. Nakon ugradnje zubnih implantata potrebno je sačekati par meseci da se titanijumski šraf integriše za viličnu kost pa tek onda krenuti sa izradom zubne keramičke nadoknade tj. zubne krunice. U samom planiranju implantološko-protetske terapije uglavnom se keramički zubni mostovi na zubnim šrafovima planiraju tako da fizički budu odvojeni od prirodnih zuba i više o tome će biti reči dalje u tekstu.

Kada je implant bolje resenje?


Dental implant nekad predstavljaju jedino moguće rešenje za nadoknadu izgubljenih zuba, ako izuzmemo izradu raznih vidova zubnih proteza. Stomatološki slučajevi kada su zubni implantati indikovani za rešavanje nedostatka zuba u vilici su:


● Kod gubitka većeg broja zuba kada jednostavno nema dovoljno prirodnih zuba da bi bili nosači zubnih porcelanskih mostova a pacijenti žele kao definitivno rešenje fiksni nepokretni rad a ne zubne proteze;
● Kada su potencijalni nosači mosta zdravi i dobri zubi, onda se ugradnjom veštačkih titanijumskih implantanata izbegava brušenje prirodnih zuba;
● Nekad pacijenti jednostavno ne žele da im se bruse zubi, u kakvom god stanju bili i shodno tome zubni implanti predstavljaju jedino rešenje za popunjavanje praznog prostora nastalim vađenjem zuba;
● Kada se pacijentu zubni niz završava sa 3-kom npr. i nedostaju zubi broj 4,5,6,7 i 8. usled nedostatka zadnjeg zuba koji bi bio nosač mosta potrebno je ugraditi dva zubna implantata, jedan na poziciju zuba 4 a drugi na poziciju zuba 6 i za par meseci izraditi zubni keramički most od 3 clana 4-5-6;
● U slučajevima kada planirani zubni nosači mosta nisu dovoljno stabilni da izdrže opterećenje koje bi proizveo zubni keramički most, npr. kada je prisutna parodontopatija kod pacijenta;
● Kada je rastojanje između budućih nosača mosta veliko npr. kad pacijent poseduje 3ku i 8cu a fali izmedju 4,5 6 i 7. Mostovi ovako velikog raspona nisu preporučljivo rešenje jer može doći do preloma same zubno porcelanske konstrukcije ili preloma samih zuba nosača porcelanskih mostova.

Zubni porcelanski mostovi podrazumevaju zubne krunice koje su međusobno vezane a sa obe strane se oslanjaju na postojeće zube u viličnoj kosti i na taj način premošćuju praznine nastale vađenjem zuba. Da bi se izradio dental bridge potrebno je obrusiti susedne zube kako bi oni služili kao nosači budućeg porcelanskog mosta. Samim tim za izradu dentalnog keramičkog mosta je potrebno da i sa jedne i druge strane postoje prirodni zubi u vilici. U slučaju da u zadnjim regijama vilica ne postoje zubi koji bi služili kao nosači budućeg zubnog mosta sama izrada dentalnog keramičkog mosta nije moguća.


Kada je izrada keramičkih mostova bolje rešenje?

Navešću neke primere kada je izrada keramičkih mostova prihvatljivije zubarsko rešenje nego titanijumski zubni šrafovi.

● U slučaju kada fale jedan ili više zuba a susedni zubi su u jako lošem stanju-devitalizovani zubi tj. “mrtvi” ili poseduju velike plombe samim tim takve zube sigurno treba staviti pod zubne keramičke navlake i kako su oni već indikovani za porcelanske zube onda je izrada zubno-keramičkog mosta nameće kao kompromisno rešenje;
● Kada pacijenti žele implante ali na osnovu analize 3D orotpana se pokaze da je vilična kost nedovoljnih dimenzija i da sama procedura ugradnje zubnih šrafova podrazumeva i razne augmentacione procedure nadoknade kosti i podizanja sinusa onda se kao kompromisno rešenje nameće izrada zubnog mosta;
● Često su dentalni keramički mostovi povoljnije i brže rešenje nego dentalni šrafovi pa se pacijenti pre odlučuju za izradu zubnih mostova nego za dentalne titanijumske šrafove.


Večito pitanje koje pacijenti postavljaju je vezano za vezivanje zubnih implantanata i prirodnih zuba u jedan keramički most.


Ovde prvo treba razjasniti samu anatomiju prirodnog zuba i njegovo držanje u viličnoj kosti nasuprot zubnom implantatu ugrađenom u viličnu kost.
Sam zub je vezan za viličnu kost vlaknima i poseduje mikropomeranja a zubni implantat nakon ugradnje u viličnu kost i nakon njegove koštane intergracije ne poseduje mikorpomeranje. Bilo kakvo pomeranje dentalnog veštačkog šrafa je nepoželjno i može dovesti do rasklaćenja i gubitka kosti oko zubnog šrafa i njegovog gubitka kao krajnjeg rezultata. Ako je zubni implantat vezan za prirodan zub u vidu keramičkog mosta onda mikropomeranja prirodnog zuba mogu dovesti do gubitka kosti oko dentalnog šrafa i gubitka implantat kao krajnjeg rezultata.

Zahvaljujući prirodnom mikropomeranju zuba, zubno-keramički mostovi velikog raspona ne moraju idealno da legnu na zube jer će uvek vremenom doći do blagog pomeranja zuba nosača porcelanskih mostova i neće doći do problema. Kod zubno-porcelanskih mostova na titanijumskim šrafovima jako je važna preciznost izrade i pasivno naleganje porcelanskog zubnog mosta na dentalne šrafove i bilo kakva tenzija može vremenom proizvesti gubitak kosti oko zubnog implantata.

Naravno da se u mojoj zubno-impalntološkoj praksi dešavalo da se određene implantološke situacije rešavaju tako što se ugradi zubni implantata i kasnije poveže zubnim mostom za prirodan zub. Čest razlog za ovakvo rešavanje stomatološke situacije su finansijske prirode a nekad jednostavno ne postoje uslovi za ugranju potrebnog broja zubnih implanata (nedostatak vilične kosti, blizina sinusne šupljine, blizina nerva) i onda je kompromisno rešenje vezivanje titanijumskog veštačkog zuba sa prirodnim zubom. U takvim slučajevima savetujem da se prirodan zub devitalizuje prvo tj. da se odradi rooth canal kako bi se zub učvrstio u viličnoj kosti i u ovim situacijama uvek se trudim da objasnim pacijentu prednosti i mane ovakvog rešavanja njegove zubno implantološke situacije.


U ovom tekstu je važno napomenuti na koji način se broje i računaju novi porcelanski zubi u zubnim keramičkim mostovima. Broj zuba koji se računa u izradi novog zubnog keramičkog mosta je jednak zbiru zuba koji se ubacuju u prazan prostor plus broj zuba koji se nalaze u ustima i koji će nositi budući dental bridge.


Postojeći zubi + zubi članovi mosta = ukupan broj zubnih krunica

 

Pogledajte slike zubarskih radova, izvedenih u našoj stomatološkoj ordinaciji

Slike pre i posle, sa objašnjenjima tretmana:

Implanti pre i posle

Pogledajte cene Cene proteza i imlantata

Telefoni - informacije

065.3910.483

011.3910.483

   CVEJANOVICS

 

AKCIJA
ZUBNI IMPLANTI OD € 350
Pozovite nas za detalje.