Koliko košta jedan zubni implant?

Autor - Dr Srdjan Cvejanovic

Često pitanje koje pacijenti naše zubne ordinacije postavljaju je: “Koliko košta jedan zub ili koliko košta jedan zubni implant?”.
Kad postave pitanje kolika je cena za jedan zub tj. za jedan zubni implantat, uglavnom moji pacijenti misle na cenu jednog zubno dentalnog implanta i zubne krunice koja će kasnije doći na ugrađeni titanijumski šraf. Ovde treba napomenuti da se u cenu dentalne zubne konstrukcije IMPLANT-KRUNICA uglavnom dodaje stavka ABATMENT tj. SUPRASTRUKTURA.

Konkrektno sama reč SUPRASTRUKTURA podrazumeva i abatment i zubnu krunicu zajedno na zubnom implantatu.
Šta je ABATMENT? Abutment je deo zubno-implantno i krunične konstrukcije koji se ušrafljuje u zubni titanijumski šraf i on će kasnije nositi zubnu navlaku. On je veoma važan deo zubno-implantog kruničnog sistema jer se preko njega prenose sve sile u toku funkcije žvakanja sa porcelanske krunice na dentalni šraf. Veoma je važno da suprastruktura bude pravilno izabrana kako ne bi došlo do gubitka kosti oko titanijuskog šrafa, preloma samih dentalnih implantata, pucanja zubne dentalne krunice ili razcementiravanja porcelanskog zuba.
Jeftiniji zubno-implantni proizvođači poseduju u samom pakovanju zubnog implantata i fabrički abatment koji je namenjen korišćenju u idealnim uslovima. Takav implant je IMPLANT DIRECT LEGACY. Važno je napomunuti da je i za IMPLANT DIRECT LEGACY poželjno doplatiti individualni implantni abatment.
Idealni uslovi kod ugradnje zubnih implantata podrazumevaju da je implant potpuno pravo postavljen u viličnu kost, da je okružen idelanom količinom kosti, da je debljina mekog tkiva iznad implanta oko 1mm i mnoge druge stvari koje je nemoguće postići u realnim uslovima, pogotovo kad je više zubnih šrafova postavljeno u viličnu kost i kad je potrebno postići paralenost među njima da bi budući zubni kermički most pasivno legao na same abatmente bez bilo kakve tenzije. Fabrički abatmneti nisu napravljeni da se mogu obrađivati u labotratoriji i svako obrađivanje fabričkog abatmenta slabi sam abatment.
Ukoliko je moguće u rešavanju bilo koje stomatološko-implante situacije ja savetujem da se uvek doplati za pravi individulani abatment.
Ozbiljniji proizvođači zubnih implantata, kao što je Nobel Biocare ni u jednoj opciji ne poseduju fabrički abatment već se uvek mora dokupiti individalni abatment koji je se za svaki titanijumski šraf bira posebno i naknadno obrađuje u zubnoj laboratoriji iz razloga što su individalni abatmenti fabrički napravljni da se mogu obrađivati u laboratoriji za razliku od fabričkih abutmenta koji dolaze u samom pakovanju jeftinijih zubnih šrafova.
O samoj razlici između skupljih i jeftinijih dentlanih implantata će biti reči u posebnom tekstu.

Najvažnije što treba utvrditi na prvom pregledu je koliko zuba nedostaje pacijentu i sa koliko zubnih krunica je moguće rehabilitovati regiju u kojoj nedostaju zubi, pa samim tim odlučiti koliko dentalnih šrafova je potrebno ugraditi. Takođe, na prvi pregled je potrebno doneti 3D orotpan regije gde se planira ugradnja veštačkih zuba kako bi precizno utvrdili širinu i visinu vilične kosti za ugradnju zubnih šrafova kao i odnos budućeg titanijumskog zuba sa sinusnim šupljinama i važnim nervima u viličnoj kosti.
U zavisnosti od broja zuba koji nedostaju u vilici i raspoloživog prostora između susednih zuba donosi se definitivni plan terapije za ugradnju dentalnih implantata. Važno je napomenuti da se kod dugotrajnog gubitka zuba, susedni zubi pomeraju, te smanjuju prostor među zubima što se obavezno mora uzeti u obzir prilikom planiranja veličine i broja budućih krunica. Često se može desiti da je prostor između zuba toliko mali da je fizički nemoguće staviti zubnu krunicu između dva susedna zuba iako je moguće ugraditi zubni šraf. Da bi se izbegle ovakve situacije ili bilo koji drugi nesporazumi ja uglavnom planiram prvo broj i veličinu zubnih krunica pa tek onda poziciju zubnih implantata.
Pre početka same zubno-implantne terapije u dogovoru sa pacijentom definišem vrstu zubnog implantata i vrstu zubne keramičke krunice koja je najbolje rešenje za njihovu stomatološku situaciju.
Dalje u tekstu ću opisati situacije kad nedostaje jedan ili više zuba u viličnoj kosti

Koliko košta jedan zub sa implantom?

U slučaju nedostatka JEDNOG zuba

Rešavanje ovakve situacije je poprilično jednostavno. Na mesto izgubljenog zuba se ugrađuje jedan zubni implantat, a nakon par meseci se na njemu izrađuje jedna zubna krunica.

Cena ovakvog zahvata je JEDAN IMPLANT + ABATMENT + KRUNICAU slučaju nedostatka DVA zuba

Ukoliko pacijentu nedostaju dva zuba, jedan pored drugog, npr. 5-ica i 4-ka onda je situacija takođe jednostavna. Ugrađuju se dva zubna implanta na mesto 4-ke i 5-ice i kasnije dve porcelanske krunice.

Cena ovakvog zahvata je DVA IMPLANTA + DVA ABATMENTA + DVE KRUNICE


U slučaju nedostatka TRI zuba

U slučaju da pacijentu nedostaju tri zuba npr. 4-ka, 5-ica i 6-ica onda se pristupa ugradnji dva dentalna implanta na poziciji zuba 4-ke i 6-ice, a kasnije izrađuju tri zubne keramičke krunice.

Cena ovakvog zahvata je DVA IMPLANTA + DVA ABATMENTA + TRI KRUNICE

 

U slučaju nedostatka ČETIRI zuba

U slučaju da pacijentu nedostaju četiri zuba 4., 5., 6. i 7-ca onda se na pregledu i na osnovu analize 3D orotpana obraća pažnja na više stvari, kao što su: jačina muskulature, raspoloživ prostor između 3-ke i 8-ice, količina raspoložive kosti tj. koja bi veličina titanijumskog implantata mogla da se ugradi na poziciji zuba 4-ke i 7-ice i da li bi ta konstrukcija mogla da nosi 4 krunice ili se mora ići na tri zubna implantata u prvoj fazi, a kasnije četiri zubne krunice.

Cena ovog zahvata je DVA ILI TRI IMPLANTA + DVA ILI TRI ABATMENTA + ČETIRI KRUNICE

Sama cena pomenutih zahvata zavisi od vrste dentalnih implantata i vrste porcelanskih zuba koje pacijenti izaberu. O razlici između metalokeramičkih zubnih navlaka i bezmetalnih keramičkih zubnih krunica će biti reči u posebnim tekstovima. Uglavnom se plan implantološke terapije i cena samog implantog zahvata definišu na samom početku stomatološko-implantne terapije.
Od ukupne novčane sume se odvoji deo za zubne implantate i deo za zubne krunice i abatmente.
Od novčane sume za ugradnju titanijumskih veštačkih zuba, donosi se 50% unapred, a 50% na dan ugradnje veštačkog zuba.
Nakon par meseci kad zubni implantati srastu za kost kreće se sa izradom porcelanskih zubnih krunica. Na sam dan uzimanja otiska se donosi novčana svota za abatmente plus 50% za zubne keramičke navlake. Na dan cementiranja se donosi drugih 50% od svote za dentalne porcelanske krune
Ukoliko se koriste fabrički abatmenti onda trošak za abatmente ne postoji.

• Implant Direct Legacy ----350€ ( uključen u cenu fabrički abatment )
• Implant Direct RePlant ----450€
• Nobe Biocare Replace ----600€
• Nobe Activ ----800€

 Abatment -----100€

• Metalokeramička krunica na implantu ---100€
• Bezmetalna keramička krunica na implantu ---220€

 

Pogledajte slike zubarskih radova, izvedenih u našoj stomatološkoj ordinaciji

Slike pre i posle, sa objašnjenjima tretmana:

Zubni implantati

Pogledajte cene Cene zubarskih usluga u Beogradu

Telefoni - informacije

065.3910.483

011.3910.483

   CVEJANOVICS

 

AKCIJA
ZUBNI IMPLANTI OD € 350
Pozovite nas za detalje.