Razlika izmedju jeftinih i skupih zubnih implantata

Autor - Dr Srdjan Cvejanovic

U današnje vreme na tržištu zubnih implanata postoji veoma mnogo proizvođača dentalnih zubnih implantata. Ponuda je toliko velika da je i nama doktorima implantolozima teško da odlučimo koji zubno implantni sistem da primenjujemo u našim stomatološkim ordinacijama, a kamoli našim pacijentima.

Prvo što treba razjasniti je šta su to “skuplji” a šta “jeftiniji” zubno implantni sistemi.

Premium brend implantni sistemi tj. SKUPLJI su Nobel Biocare, Strauman, Astra, Ankylos i drugi. Nobel Biocare je dentalno implantna firma čiji je osnivač Branemark osmislio koncept današnje dentalne implantologije i smatra se rodonačelnikom zubne implantologije.
U našoj stomatološkoj ordinaciji se Nobel Biocare koristi kao glavni zubno implantni sistem već više od 20 godina.


Sami Premium brend implantološki sistemi ulažu veoma mnogo u sam razvoj svojih zubnih implanata i sama činjenica da su njihovi titanijumski implantati na tržištu od samog početka zubne implantologije govori o velikom iskustvu koje je vremenom primenjeno na njihove sadašnje zubno dentalne implantološke sisteme.
Naravno da dentalni implant koji je Branemark izumeo davne 1965. i današnji Nobel Biocare zubni implantati nisu isti. Zubni implanti pretrpeli su brojne promene i izmene, kako u samom dizajnu tako i u mikrostrukturi samog titanijumskog implantog šrafa. Mikro površina samog titanijumskog šrafa je nešto što se dosta razvija i što doprinosi boljoj i bržoj integraciji za zubnu kost i u tome se može videti razlika između premium brend titanijumskih implantata i jeftinijih dentalnih šrafova, ali i u samom dizajnu zubnih implantata postoji razlika. Nobel Activ dental implant u samom dizajnu se dosta razlikuje od ostalih implatoloških sistema i jedini je zubni šraf koji zahvaljujući svom dizajnu može izdržati momentalnu izradu privremene dentalno zubne krunice odmah nakon ugradnje veštačkog zuba.

U današnje vreme Nobel Biocare je firma koja je koncipirana kao veliki svetski brend i to ima višestruku prednost. Nobel Biocare obezbeđuje svim pacijentima svetsku garanciju i sertifikate u obliku pasoša.

Nobel Biocare poseduje više vrsta zubnih implanata. Najpopularniji i najprodavaniji dentalni implant na svetu je Nobel Replace.
Najnoviji njihov implant je Nobel Activ i trenutno predstavlja jedan od najboljih zubnih implantata na svetu i preporučuje se za ugradnju u viličnu kost lošijeg kvaliteta kao što je čest slučaj sa gornjom vilicom.


Međutim i pored toga moji pacijenti postavljaju logično pitanje: ’’Da li je sve to vredno toliko novca?’’

Ko god može sebi da priušti zubne implante renomiranih svetskih proizvođača kao što je Nobel Biocare uvek preporučujem da se odluče za njih. Nije tu samo u pitanju kvalitet samog zubnog šrafa. Za izradu konstrukcije implant-abatment-krunica potrebno je mnogo drugih delova, alata za ugradnju zubnih šrafova, abatmenta i drugih implantnih delova za izradu zubnih krunica koji su kod Nobel Biocare vrhunskog kvaliteta i uvek sam siguran da će sve “leći” na svoje mesto, što nije slučaj sa jeftinijim titanijumskim implantatima.

Vremenom su se na tržištu pojavili razni proizvođači dentalnih implantata koji jedino mogu konkurisati cenom skupljim zubno implantnim firmama.

Implant Direct kao Švajcarska firma se vremenom nametnula kao pouzdan i siguran dentalno implantiološki sistem. Sama firma je vlasnik brojnih zubno-implantnih patenata i odličan su implatološki sistem. Naša ordinacija je pokušala saradnju sa raznim drugim dentalno implantnim sistemima, ali se vremenom pokazalo da nisu toliko pouzdani tj. dolazilo je do većeg gubitka zubnih implantata.Sama firma Implant Direct ima više podsistema zubnih implantata. Glavna razlika među njima je što uz Implant Direct Legacy dental implant dolazi fabrički abatment dok uz Implant Direct Replant ne dolazi ni jedan abatment nego je potrebno kupiti individualni abatment za svaki implant posebno,u drugoj fazi izrade zubnih krunica na dentalnim implantantima.
Važno je napomenuti da uz Premium brend implante ni u jednoj opciji ne dolazi fabrički abatment već se isključivo kupuju individualni abatmenti za svaki zubni šraf posebno.

Sam abatment je deo koji se šrafi u zubni implant u drugoj fazi nakon srastanja dentalnog implanta i omogućava da dental implant nosi dentalnu krunicu. Pošto sam abatment služi kao veza titanijumskog implanta i zubne krunice on je IZUZETNO važan za ceo implatno-krunični sitem kako u prenosu sila žvakanja sa zubne keramičke krunice na zubni šraf, očuvanje kosti oko dentalnog implanta, sprečavanje upala mekog tkiva oko zubnog implantanta tako i prevenciji preloma kako zubne keramičke krunice tako i samog titanijumskog zubnog implanta
Fabrički abatment je zamišljen da se korisit u slučajevima kad je sam zubni implant moguće pozicionirati u viličnoj kosti idelano pravo, sa minimalnom količinom mekog tkiva oko njega što je veoma retko u praksi. Fabrički abatmenti se NE MOGU obrađivati i doterivati tj. tako gube svojstva, za razliku od abatmenata koji su namenjeni daljoj obradi u zubnoj laboratoriji. Preporuka je da se uvek izdvoje sredstva za individualne abatmente koje je sama implantna fabrika namenila za obradu. To je naročito važno kada se izrađuje dentalni krunični rad na više veštačkih šrafova pri čemu zubna labarotorija mora postići vrhunsku paralelnost između abatmenata da zubni proteski rad ne bi vršio bilo kakav pritisak na titanijumske šrafove.
Naravno da sam radio dentalne zubne krunice na fabričkim abatmentima, ali u ovom tekstu bih voleo da istaknem prednosti i mane fabričkih abatmenata u odnosu na abatmente koje zubna laboratorija naručuje posebno za svaki dentalni implant.

U slučaju da se koriste fabrički abatmenti onda u ceni samog rada postoji samo CENA IMPLANT + CENA KRUNICA. Fabričke abatmente poseduje veliki broj jeftinijih proizvođača dentalnih implantata. Ni jedan veliki proizvođač dentalnih šrafova ne proizvodi dentalni implant sa fabričkim abatmentom i u slučaju da se pacijent odluči za Premium brend implante sisteme MORA se doplatiti za individualni abatment.

U slučaju da se pacijenti odluče za jeftinije zubno implantne sisteme, a žele individualni abatment onda je ukupna cena CENA IMPLANT + CENA KRUNICA + CENA ABATMENT


Implant Direct je zubno implantna firma koja veoma dugo postoji na tržištu i sa njihovim dentalnim implantima ne postoji ni jedan problem u smislu pojave gubitka implantata, odbacivanja ili bilo kojih drugih komplikacija. U mojoj implantološkoj praksi u današnje vreme se uglavnom koriste dentalni implanti Implant Direct Replant koji su po odnosu cena kvalitet najbolji izbor.
U slučaju bilo kakvog gubitka dentalnog implantata, što je do sada bilo veoma retko u mojoj zubnoj ordinaciji, svaki veštački šraf se zamenjuje novim dentalnim šrafom, o trošku moje zubne ordinacije.

 

CENE ZUBNIH IMPLANTATA
Nobel Activ ---------------------------------------- 800€
Nobel Replace------------------------------------ 600€
Implant Direct Replant-------------------------- 450€
Implant Direct Legacy--------------------------- 350€ (uključen u cenu fabrički abatment)

Individualni Abatment--------------------------- 100€

CENE KRUNICA
Metalokeramička krunica na implantu ----- 100€
Bezmetalna krunica na implantu------------- 220€

.

 

 

 

Pogledajte slike zubarskih radova, izvedenih u našoj stomatološkoj ordinaciji

Slike pre i posle, sa objašnjenjima tretmana:

Implantati za zube

Pogledajte cene Cene za izradu proteza

Telefoni - informacije

065.3910.483

011.3910.483

   CVEJANOVICS

 

AKCIJA
ZUBNI IMPLANTI OD € 350
Pozovite nas za detalje.